
Dr. Hayat Sindi
Biyoteknolojist
Suudi Arabistan
Dr. Hayat Sindi dünyanın önde gelen biyoteknolojistlerden biri ve küresel bir bilim ve teknoloji savunucusudur. Bilimin, teknolojinin ve yeniliğin gelişmenin önündeki en büyük engelleri çözeceğine olan sarsılmaz inancıyla dünyanın her yerindeki insanların yaşamlarını iyileştirmek için çalışan öncü, ilham veren bir kadın liderdir.
İslami Kalkınma Bankası Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Başkanının eski Kıdemli Danışmanı olan Dr. Sindi, dünyanın her yerinden ilham veren etkili kadınların yer aldığı BBC’nin 2018 yılı 100 Kadın listesine girdi. Dikkat çekici kariyerinde yer aldığı projelerden biri de, Harvard Üniversitesi’nden bir ekiple birlikte çalıştığı, eş kurucusu ve eş yaratıcısı olduğu, yoksul bölgelerdeki milyonlarca kişi için ucuz tanı cihazları yaratmaya yönelik “Herkes İçin Tanı Hizmetleri” programıdır. Bu yenilikçi, uygun fiyatlı ve hasta başı tanı cihazları elektrik, su veya eğitimli doktorlar gerektirmez ve dakikalar içinde potansiyel hayat kurtarıcı tıbbi sonuçlar sağlayabilir. 2008 yılında Dr. Sindi “Herkes İçin Tanı Hizmetleri” iş ekibini Harvard İşletme Okulu’nun İş Planı Yarışmasında sosyal girişim kategorisinde birinciliğe ve yine aynı yıl MIT’nin 100 bin $’lık Girişimcilik Yarışmasında birinciliğe taşıdı (bu aynı ekibin aynı yıl her iki yarışmada birinciliği kazandığı bir ilki temsil ediyor) .
Dr. Sindi 1995’te Londra Kraliyet Koleji’nden Farmakoloji alanında onur derecesiyle mezun oldu ve Cambridge Üniversitesi’nden biyoteknoloji doktorası alan Körfez bölgesinden gelen ilk kadın oldu. Harvard Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak görev yaptı ve Harvard’da yürüttüğü laboratuvar çalışmalarıyla, gençler arasında bilim eğitimini teşvik etmek için ABD Başkanı Yürütme Ofisi tarafından desteklenen bir belgesel filminde diğer dört bilim insanıyla birlikte yer aldı.
Dr. Sindi, biyoteknoloji alanında meme kanserinin erken tespitinde kullanılması amaçlanan ve ışığın ve ultrasonun etkilerini birleştiren bir makine için dokuz patente sahiptir. Bilimsel faaliyetlerde bulunmanın yanı sıra başta Suudi Arabistan’da ve Müslüman dünyada olmak üzere kadınların bilimle daha çok ilgilenmesini sağlamaya yönelik çok sayıda etkinliğe katılmıştır.