4. KADIN VE ADALET ZİRVESİ
DİJİTAL ÇAĞDA İNSAN KALMAK
Hollywood’un ünlü isimlerinden Steven Spielberg’in 2001 yılında vizyona giren AI: Artificial Intelligence adlı filminde insansı bir robot olan David, kendisini evlat edinen bir kadına olan sevgisini ortaya koymaya çalışmıştı.
Kadın film boyunca, kendisini sevmeye programlanmış bu robot çocuğa karşı karmaşık hisleriyle mücadele ediyordu. Böyle bir robotun uygulanabilir olup olmadığı sorusu bir yanda kalsın. Teknolojinin gelecekte nasıl olacağı ya da bilgisayarların neler yapabileceği fütüristler tarafından araştırılıyor ve tartışılıyor. Asıl soru, biz insanların nasıl olacağı?
Dünya her yönüyle dijitalleşiyor. Günden güne teknolojinin değişmesiyle, sorulan sorular da farklılaşıyor. İnsanlar arasındaki iletişimin büyük bir parçası haline gelen mobil araçlar, akıllı makineler ve nesnelerin interneti olarak tanımladığımız tüm buluş ve yenilikler, bir kimlik sorusunu ortaya çıkarıyor. Bugün, internetin sanal dünyasında hayali kimlikler yaratan, çevrim içi ve çevrim dışı hayatların arasındaki sınırların bulanıklaştığı bir dönemden geçmekte olan insanın, yeni kimlik tanımı ne olacak?
İnsan, gündemi kaçırma korkusu ve telefonsuz kalma endişesi arasında sıkışmakta, yalnızlık ve teknoloji bağımlılığı en yüksek seviyelere doğru ilerlemektedir. Öte yanda Kuzey Avrupa’nın başını çektiği nakitsiz toplum çalışmaları, Türkiye’de de kendini göstermeye başladı. Dijital medya ise bilginin demokratikleşmesini sağlarken, hem devletler ve vatandaşlar arasında, hem de toplumdaki farklı gruplar ve bireyler arasındaki diyalogları kolaylaştırıyor. Covid-19 salgını da ülkeleri sınırlarını kapatmaya ve insanları karantinaya zorlarken; dünya çapında yeni bir eğitim sisteminin şekillenmesini sağladı; dijital öğrencilik çağı…
Sağlık görevlisi robot hemşireler, insansız restoranlar, uzaktan öğretim, temassız ödeme sistemleri ve benzeri tüm yeniliklerin hayatlarımızın tam merkezine yerleşmesi insanoğlu için ne anlama geliyor? Teknoloji akıl sağlığımızı nasıl etkileyecek? İnsan psikolojisi ve davranışları ne yönde değişecek? Bireyin çevresi ve etrafıyla ilişki durumu; aile yapısı doğrudan veya dolaylı olarak nasıl etkilenecek? Hem Kadem hem de duyarlı insanlar olarak, bugün kullandığımız teknolojilerin ve hemen yanı başımızdaki yeniliklerin psikolojik ve sosyolojik etkilerine daha yakından bakacağımız ve bir yol haritası sunacağımız zirvemizde 3 ana soruyu masaya yatıracağız. 1. “Dijital dünyanın insanlığa hizmet etmesini nasıl sağlarız?”, 2. “Dijital çağda toplumsal hayatın yeni pratikleri geleceği nasıl şekillendirecek?”, 3. “Dijital çağda manevi değerlerimizi ve kültürel dokumuzu korumak için neler yapılmalı?”
ZİRVENİN KAZANIMLARI
- Değerli Konuklar
- Alanında uzman akademisyen, araştırmacı, yazar ve girişimcileri dinlemek
- Akademik Bakış
- Dijital çağın etkilerine sosyolojik, psikolojik ve kültürel çerçevede çözümler oluşturmak
- Ufkunuzu Açacak Paneller
- Dijital çağı anlamaya ve uyum sağlamaya yönelik bir bilinç oluşturmak
- Kültür-Sanat Etkinlikleri
- Klasik Türk Müziği, İlahi ve Klasik Batı Müziği şeklinde uluslararası nitelikte olan konserler dinlemek
- Soru & Cevap
- Yerli ve yabancı kanaat önderlerine doğrudan soru sorabilmek
KONUŞMACILAR
Konuşmacı özgeçmişlerini inceleyebilirsiniz.
Bora Uymaz
Sanatçı
Prof. Frank Furedi
Yazar & Akademisyen, Kent Üniversitesi, Birleşik Krallık
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Çağlar
Akademisyen, İstanbul Medeniyet Üniversitesi
Mehmet Said Gül
Ziraat Katılım Bankası A.Ş. Bilgi Teknolojileri Ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı
Zeliha Eliaçık
Araştırmacı, SETA Brüksel